Managers van Volkswagen doen het in de broek voor justitie in de VS. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1.Managers van Volkswagen zijn vanwege het emissieschandaal bang om nog naar de VS af te reizen nadat Amerikaanse autoriteiten het paspoort van een buitenlandse Volkswagen-medewerker in beslag hebben genomen. Volgens de Süddeutsche Zeitung, dat zich op ingewijden bij VW baseert, willen de Amerikaanse autoriteiten de onderste steen boven halen en elke VW-manager ondervragen die ze te grazen kunnen nemen. Topman Matthias Müller zou nog deze maand naar de VS afreizen, maar dat bezoek is op de lange baan geschoven totdat er zekerheid is dat de topman juridisch niets hoeft te vrezen, aldus de krant.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2.Syriza-achtige toestanden in Portugal. Een linkse alliantie bestaande uit socialisten en communisten dreigt de centrumrechtse minderheidsregering van premier Passos Coelho dinsdag bij een stemming in het parlement om ver te werpen. En dat lijkt de lukken, want de linkse alliantie heeft 122 van de 230 zetels in het parlement, nadat de coalitie van Passos Coelho bij de verkiezingen begin oktober zijn meerderheid verloor.

Als de linkse alliantie dinsdag de stemming wint, moet president Anibal Silva besluiten of hij de socialistische leider Costa de opdracht geeft een nieuwe regering te vormen. De socialisten willen een rits aan bezuinigingsmaatregelen van de regering van Passos Coelho terugdraaien. En als het aan de communisten ligt, stapt Portugal uit de euro en wordt de staatsschuld afgestempeld. Portugal is een van de meest insolvente landen in de eurozone. De Portugese staatsschuld bedraagt 130 procent van het nationaal inkomen, de op twee na grootste schuldenberg in de eurozone. De schulden van de private sector bedragen ruim 250 procent van het nationaal inkomen, waarmee Portugal de nummer twee is in de eurozone, na Cyprus, maar voor België en Nederland. Groot probleem voor Portugal is dat de schulden voor een groot deel in buitenlandse handen zijn. Vanwege de politieke onzekerheid zijn Portugese aandelen en obligaties vanochtend de grote verliezers op de Europese beurzen.

3.Staatsbank ABN AMRO heeft in het derde kwartaal de nettowinst winst met een derde zien stijgen naar 509 miljoen euro. ABN AMRO had de winstsprong te danken aan een aantrekkende economie, waardoor de kwaliteit van de kredietportefeuille aanzienlijk verbeterde. Dotaties aan de stroppenpot daalden met twee derde naar 94 miljoen euro, met name doordat het een stuk beter ging met ABN AMRO’s vastgoedleningen. De bank kon zelfs bestaande voorzieningen vrijgeven. ABN AMRO zei dat de beursgang op schema ligt en nog dit kwartaal zal plaatsvinden.

4.Het zit de Mexicaanse miljardair Carlos Slim maar niet mee in zijn Europese beleggingsavonturen. Volgens de Oostenrijkse media denkt Slim dat Telekom Austria zijn activa met een miljard euro moet afwaarderen, waardoor een claimemissie noodzakelijk is. Wil Slim zijn kapitaalbelang van 59,7 procent op peil houden, dan zal hij de buidel moeten trekken.

Slim, tot niet lang geleden de rijkste man ter wereld, nam in juni 2012 een belang in Telekom Austria. Zijn belegging is dood geld gebleken, want de koers heeft sindsdien niets gedaan. Slim investeerde in 2012 ook in KPN, tegen een prijs van circa 8 euro per aandeel, maar zag een groot deel van zijn belegging in rook opgaan.

5.Saudi-Arabië heeft goede hoop dat olieprijzen van minder dan 50 dollar per vat onhoudbaar laag zijn. Prins Abdulaziz bin Salman, de Saudische onderminister van Olie, zei volgens de Financial Times dat “evenals aannames (…) dat de prijs van olie naar 200 dollar per vat fout bleken te zijn, zo zal ook blijken dat de [nieuwe] aannames, dat de olieprijs een nieuw laag evenwicht heeft bereikt, onjuist zullen zijn.” Volgens de onderminister hebben de lage olieprijzen geleid tot onderinvestering in de sector. En de gevolgen van te lage investeringen zullen volgend jaar al zichtbaar zijn in de vorm van hogere prijzen en kunnen zelfs leiden tot een prijsschok, aldus de onderminister. Volgens Bin Salman is het daarom zaak dat Saudi-Arabië zijn investeringen in de sector op peil houdt, een signaal dat het koninkrijk niet van plan is zijn productie te verlagen om de olieprijs op te krikken.

6.Het doek is definitief gevallen voor de BRIC’s, althans het fonds van Goldman Sachs dat belegt in met name aandelen in de landen Brazilië, Rusland, India en China. Persbureau Bloomberg News heeft achterhaald dat Goldman het fonds in september heeft opgeheven nadat het fondsvermogen was geslonken tot 100 miljoen dollar van 800 miljoen dollar op het hoogtepunt in 2011, toen iedereen de mond vol had van de snelgroeiende BRIC-landen.

Van die economische wonderverhalen is overigens weinig overgebleven. Brazilië en Rusland zitten in een diepe recessie en geen hond die de Chinese groeicijfers van 7 procent nog geloofd. Alleen India is nog een succesverhaal en zal waarschijnlijk het groeitempo van 7,3 procent uit 2014 evenaren.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl